Pre- en postnatale therapie

Wat is pre- en postnatale therapie?

Een lichaam ondergaat veel veranderingen tijdens de zwangerschap.  Daarom is gespecialiseerde kinesitherapie belangrijk, zowel voor als na uw bevalling.  De therapeut maakt u bewust van de bekkenbodem en via gerichte oefeningen versterken en/of herstellen we de bekkenregio en het algemene lichaam.
Bij perinatale kine gaat het vooral om preventief werken, nog voor er klachten ontstaan.  Het dagelijks uitvoeren van kwalitatief goede bekkenbodemoefeningen kan de kans op bv. incontinentie op latere leeftijd verminderen.  Denk daarom niet alleen aan nu, maar vooral aan later!

Prenatale kinesitherapie helpt ter preventie (bewustwording van de bekkenbodem en correct bekkenbodem leren aanspannen, houdingscorrectie en core stability, stimuleren van een gezonde, actieve levensstijl), vermindering van klachten tijdens de zwangerschap en voorbereiding van het lichaam en de ouders op de komende bevalling (ademhalingstechnieken, uitleg over verloop van arbeid en bevalling, arbeidshoudingen, correct leren persen).

Postnatale kinesitherapie is gericht op het herstel van de bekkenbodem-/buik-/rug-/bekkengordelspieren en opbouw van de conditie na de zwangerschap. 
Bekkenbodemspieroefeningen mogen direct na de bevalling gestart worden.  Oefeningen om het lichaam te herstellen starten bij een vaginale bevalling vanaf 5 weken na de bevalling, bij keizersnede vanaf 6 weken.

 

Aangewezen bij:

  • Prenatale klachten: rug- en bekkenklachten door verkeerde of veranderende lichaamshouding, ademhalingsproblemen, moeite om te bewegen, angst voor de bevalling,...
  • Postnatale klachten: verzwakking van de bekkenbodemspieren en daardoor urinaire incontinentie tijdens hoesten/niezen, stoelgangverlies, moeilijk ophouden van windjes, verzakking van blaas/baarmoeder/darm, pijn in de bekkenregio, seksuele problemen,…

Jouw specialist

  • Lieselot

    Lieselot

Een afspraak maken? 

We helpen je graag verder, vul ons contactformulier in met een duidelijke beschrijving van jouw klachten. Zo kan de relevante specialist een afspraak maken.

CONTACTEER ONS