Autogene Drainage Ruiselede Groepspraktijk In Balans

Wat is het?

Autogene drainage is een vorm van ademhalingskinesitherapie waarbij de patiënt leert om zijn/haar longen op een actieve manier te draineren.  Deze technieken zorgen ervoor dat vastzittend slijm loskomt en opgehoest kan worden.  Soms maken we ook gebruik van hulpmiddelen, bv. PEP en flutter.

Baby’s en jonge kinderen zijn niet in staat om deze technieken actief toe te passen. Bij hen wordt er dan ook gebruik gemaakt van passieve technieken: via druk op de borstkas door de therapeut wordt het kind verplicht om op een lager niveau te ademen. Op die manier kan er lucht achter de slijmen komen, waardoor deze loskomen en opgehoest kunnen worden. Ook ‘bouncing’ (ritmisch op en neer gaan op een zitbal) wordt bij kinderen gebruikt. Baby’s zullen na het hoesten de slijmen inslikken.  Bij wat oudere kinderen leren we  een correcte hoesttechniek aan.

 

Aangewezen bij:

  • Acute of terugkerende infectieziektes zoals bronchitis, bronchiolitis, longontsteking
  • COPD
  • Astmatische bronchitis

Jouw specialisten

  • Lieselot

    Lieselot

  • Caroline

    Caroline

Een afspraak maken? 

We helpen je graag verder, vul ons contactformulier in met een duidelijke beschrijving van jouw klachten. Zo kan de relevante specialist een afspraak maken.

CONTACTEER ONS